hpotsa
plokiotsake
mokakuun ploki
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki

- KESÄKIRJAT-EXTRA : SATUJA JA KOVAA TIEDETTÄ 5 -

Kesä on ohi ja syksy on jo ovella. Mutta vielä ei heitetä hyvästejä menneelle kesälle. Kesäkirjat-extrassa käydään läpi loppuja tieteellisiä satukirjoja tai satuilevia tiedekirjoja. Ihan miten vain. Naperokansa on valintansa tehnyt. Jälleen kerran:

VIEKAS KETTU JA TYHMÄ KARHU, JURIDINEN FAABELITUTKIELMA

"Viekas kettu ja tyhmä karhu"- satututkielmassa on klassillinen asetelma. Tyhmä karhu, joka on pyytänyt kaloja syötäväkseen ja viekas kettu joka haluaa kalat itselleen. Kuinka kiero kettu pystyy sitten kusettamaan karhua. No, juridiikan avulla tietysti . Karhu on vain tavallinen yksinkertainen metsän eläin, mutta kettu repolainen on lukenut oikeustiedettä ja tuntee lakipykälien koukerot. Repolainen selittää finanssi-, hallinto-, prosessi-, rikos- ynnä muiden oikeuksien avulla karhulle, kuinka kalat itseasiassa kuuluvat ketulle. Kalat syötyään kettu toteaa karhulle, että jos karhu on tyytymätön päätöksestä, niin tällä on oikeus valittaa. Ja kyllähän karhu valittaa, oikein sydäntäsärkevästi.
karhukettu
Jälleen kertomus karhun ja ketun kohtaamisesta, joka jättää taaperot ymmälleen. Todellisuudessa karhu mätkisi kettua kuonoon ja sotkisi repolaisen suohon. Sen pituinen se. Finito. Piste.


PSYKIATRI FREUD JA POTILAS "PINOKKIO", TUTKIELMA TAPAUKSESTA POTILAS A345678-8975B/76754 "PINOKKIO"
pino
Lastenklassikko Pinokkiosta löytynee jokaisesta kirjahyllystä.

"Psykiatri Freud ja tapaus Pinokkio"-kirja kertoo Psykatri Freudin potilaasta "Pinokkio", jolla on psykiatrinen ongelma. "Pinokkiolla" on pakkoneuroosina valehdella. Ongelma ei olisi hääppönen, kukapa ei valehtelesi, mutta tapaus "Pinokkiolle" valehtelulla on seurauksensa, "Pinokkion" nokka kasvaa aina kuin tulee päästeltyä luikuria. Nyt varmaan pienimmät lukijat älähtävät, että mikäs ongelma tuo nyt on: Lopeta valehtelu, niin nokka ei kasva. Mutta nyt tullaankin asian ytimeen, huomaa: valehtelu on "Pinokkiolle" p-a-k-k-o-n-e-u-r-o-o-s-i eli vähän sama juttu kuin se, että pikku lukija, sinun on paskottava vaippoihisi. No, niin tai näin, "Pinokkio" kääntyy Psykiatri Freudin puoleen ja  eipä aikaakaan kun "Pinokkio" huomaa, että pakonomainen valehtelu on "Pinokkiolle" huolista pienimpiä. Psykiatri Freud kaivaa "Pinokkiosta" esille niin paljon eri pakko-oireita, vainoharhoja, syndroomia, persoonallisuus-, mieliala-, stressi- ynnä muita häiriöitä, että yksi pitkä nokka on enää pikku juttu. Eikä pehmustetussa huoneessa pitkästä nokasta ole haittaa.


TUHANNEN JA YHDEN YÖN SADUT, POLIITTINEN TUTKIELMA SATUILUSTA

Poliittinen tutkielma satuilusta - Tuhannen ja Yhden yön satuilut - kertoo siitä itsestänsä eli Politiikasta. Tämä kirja on oiva satukirja kaikille niille pikku taaperoille, joita on vaikea saada illalla nukkumaan. Kirja kun sisältää tuhat ja yksi eduskunnassa pidettyä puhetta. Seherazaden tarinoiden lampun henget, taikamatot, loitsut ja luritukset ovat kevyttä kamaa verrattuna eduskuntapalatsin satuiluun. On talouspolitiikkaa, on koulutuspolitiikkaa, ympäristöpolitiikkaa, kulttuuripolitiikkaa, sosiaalipolitiikkaa. On hyvinvointiyhteiskuntaa, on kansalaisyhteiskuntaa, anarkismia, distributismia, konservatismia, liberalismia ynnä muuta, ynnä muuta. Tätä satututkielmaa tavatessaan napero kuin naperokin oppii tietämään mikä ero on sotella ja soseella. Ja uskomatonta mutta totta,  kenestä tahansa vaippahoususta ja peukalonlutkuttajasta voi tulla isona poliitikko.
puhe
Puhumisen logikka, niin että lapsikin sen ymmärtää. Kuva kirjan yhdestä ja sen tuhannesta vuokaaviosta.

Satu sijansa saakoon.

armaspotret
A.Paskiainen
Satutiedesetä

 Armaksen Plokiarkisto:
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki


h albumit
HEMMO P
ALBUMIT

punakirja
PUNAINEN
KIRJA

ploki
PASKIAISEN
PLOKI

juttu
PASKIAISEN
JUTTULOORA

räyhä
ALIK.
RÄYHÄLÄ

touho
ARMAS-SEDÄN
TOUHUTARHA

muut
MUUT
MUUThemmopaskiainen AVE