hpotsa
plokiotsake
harraskuun ploki
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki

- HARRASKUUN PLOGI : MATKAKERTOMUKSIA 6 -

Ensin on Marco Polo ja Kolumbus. Sitten tulee Kapteeni Cook. Sen jälkeen Indiana Jones. Sen jälkeen tulee pitkä väli, jonka jälkeen pari väliä lisää ja sitten tulee tutkimusmatkailija A-P Paskiainen. Tutkimusmatkailija P-A Paskiaisen henkeäsalpaava matkakertomus Kainuuseen jatkuu:

6.LUKU: URKKI YLI-JUMALA

Olimme tulleet laaksoon, josta meidän piti Hassisen kartan mukaan löytää vihreän kiven kaivos. Kapteeni Hassinen vilkaisi karttaansa ja osoitti sitten kädellään suuntaa:
- Tuolla. Kaivokseen pitäisi olla matkaa enää noin pari-kolme kilometriä.
Mutta tuskin olimme ehtineet ottaa askeltakaan kun M´Patka jo seisahtui. Kulkemamme polun varressa oli jonkinlainen patsas. Tarkastelimme sitä ja noin metrin korkuinen pysti vaikutti jollakin merkillisellä tavalla tutulta. En vain keksinyt miksi.
ukk
- Mikä tuo on, kysyin lopulta M´Patkalta. Tavallisesti niin letkeä eräoppaamme oli muuttunut vakavaksi.
- Se, se on Urkki Yli-Jumalan patsas, M´Patka sanoi äänessään pelkoa. - Tämä laakso on tabu. Kirottu paikka. Jokainen joka astuu tähän laaksoon ilman Urkki Yli-Jumalan lupaa on kuoleman oma.
-Pötyä, Kapteeni Hassinen tuhahti. - Typerää alkuasukkaiden höpinää.
- Suattaapi olla tahi suattaapi olla olemati, M´Patka mutisi itsekseen. - Kukkaan ei oo vaa palanna kertomaan mitteen on assiain laita.
- Pulinat pois ja matkaan, Kapteeni ilmoitti järkähtämättömästi.
Siinä samalla hetkellä laakson peitti tummat pilvet ja taivas repesi. Alkoi ennennäkemätön vesisade ja ukkosmyrsky. Rämpiessämme yhä syvemmälle laaksoon mietin itsekseni, olimmeko tosiaan suututtaneet Urkki Yli-Jumalan.
Ei kulunut kauaakaan kun tulimme kohtaan jossa maassa oli pyöreä, halkaisijaltaan noin puolitoistametriä leveä onkalo.
- Voisiko tämä olla kaivoksen suuaukko, Kapteeni sanoi ja kumartui tutkimaan aukkoa. Totesi pian:
- Kyllä vain, täällä on tikkaat, jotka johtavat alaspäin. Kapteeni lähti ensimmäisenä laskeutumaan alas tikkaita. Monimiljönääri Wahlroos seurasi. Minä lähdin laskeutumaan hänen jälkeensä ja matkaoppaamme M´Patka tuli viimeisenä päilyillen epäluuloisena ympärilleen. Alas johtava kuilu oli pimeä. mutta jostain alhaalta hohti jonkinlaista heikkoa valoa ja mitä syvemmälle pääsimme, sitä kirkkaammaksi valo kävi. Muutaman minuutin laskeuduttuamme tulimme tasaiselle maahan ja meille selvisi mistä valo oli peräisin. Olimme käytävässä jonka katossa loistivat sähkövalot. Lähdimme etenemään käytävää, kunnes matkamme pysähtyi edessä olevaan puiseen oveen. Varovasti kapteeni raotti ovea ja kurkisti mitä sen takana näkyisi.
- Täällä on jonkinlainen sali ja täällä salissa näkyy...Kapteeni aloitti, mutta lopetti lauseensa kesken.
- Näkyy mitä, kysyin jännityneenä.
- Katsokaa itse, Kapteeni sanoi ja avasi oven apposen auki. Edessämme oli tosiaankin kirkkaasti valaistu sali ja salin keskellä oli valtava, ainakin kymmenen metriä korkea Urkki Yli-Jumalaa esittävä vihreä patsas.
urki
- Se, se on patsas, joka on tehty kainuun vihreästä kivestä. Se on mittaamattoman arvokas, kapteeni Hassinen sanoi silmät kiiluen. Monimiljönääri Wahlroos, jonka suusta valui kuola, otti esille taskulaskimensa, totesi pian että patsas oli vähintään 100 000 000 000 dollarin arvoinen. Kapteeni ja ökymiljönääri alkoivat hyppiä ja tanssia iloissaan.
- Me teimme sen, me teimme sen, kapteeni kiljahteli onnessaan. M´Patka keskeytti heidän hyppelynsä.
- Nyt ku mie oon tuonnuna teiät perille, nii miun työ on tehty. Täss ois rätinki tehystä työstä, M´Patka sanoi ja ojensi paperinpalasen kapteenille.
- Jaha, jaha katsotaanpa, Kapteeni sanoi ja pyyhki ilon kyyneleitä silmiltään.- Selvältähän tämä näyttää. Kaivapas Wahlroos sitä kuvettasi ja maksa matkaoppaalle palkkansa. Vastahakoisesti monimiljönääri kaivoi lämiskänsä taskusta ja alkoi huokaillen latoa seteleitä M´Patkan kouraan. Rahat saatuaan M´Patka painoi lippalakkiinsa päähänsä, toivotti meille hyvästi ja häipyi matkoihinsa. Tuskin oli matkaoppaamme mennyt, kun huomasimme että saliin ryntäsi joukko kummallisia kaljupäisiä kummajaisia.
- Me olemme Urkkeja, Urkki Yli-Jumalan uskollisia palvelijoita, ilmoitti yksi heistä ja heristi kädessään olevaa sauvaa. - Olette häpäisseet Urkki Yli-Jumalan astumalla hänen saliinsa ilman Hänen lupaansa.
- Pötyä, kapteeni sanoi, maksamme tuosta pystistä kymppi tonnin.
urkki
- Ettekö ymmärrä, muukalaiset. Urkki Yli-Jumalan patsaalla ei ole hintaa, samainen Urkki, joka vaikutti jonkinlaiselta pääurkilta sanoi sauvaansa heristäen.
- Hyvä on, hyvä on, ukkeli. Taidat olla bisnesmiehiä. Wahroos, kaiva lompsastasi sata tonnia urkeille.
Ennenkuin monimiljönääri ehti kaivaa lompakkoaan esiin tai Pääurkki ehti vastata mitään, alkoi huoneessa täristä. Urkki Yli-Jumalan patsas vavahteli ja rupesi sitten hitaasti vajoamaan alaspäin.
- Maanjäristys, huudahdin.
- Ei, vaan olette suututtaneet Urkki Yli-Jumalan, Pääurkki jylisi.
- Se vajoaa, kapteeni Hassinen ulisi ja syöksyi patsaan luo. - Tulkaa auttamaan, meidän on pelatettava patsas. Mutta vain multimiljönääri Wahlroos syöksyi auttamaan kapteenia. Ja niin mielettömiä he olivat, että yrittivät kahden miehen voimin estää patsasta vajoamasta maan uumeniin. Seurauksena oli että kohta katosivat maan kitaan niin miehet kuin patsas. Siinä paikassa jossa hetki sitten oli ollut Urkki Yli-Jumalan patsas ja kaksi vihreän kiven sokaisemaa miestä, oli nyt vain tomua ja tuhkaa.
- Urkki Yli-Jumala on puhunut, Pääurkki julisti ja löi sauvallaan maata.
Hiljaisina päitään puistellen alkoivat Urkit poistua salista. Ovella Pääurkki kääntyi minua kohden. Hän osoitti sauvalla minua ja sanoi:
-  Muukalainen, sinun on parasta palata sinne mistä olet tullutkin.
Noudatin Pääurkin neuvoa ja karistin Kainuun pölyt jaloistani. Ikuisesti.
hassi

Maamies, muista, miss' onnesi on,
riihesi rikkaus riippumaton
Kainuhun kansa, ah, arpasi lyö,
missä on ryhtisi, kunnia, työ?
Meidän on uudesta luotava maa,
raukat vaan menköhöt merten taa!

Matkakertomus Kainuuseen loppuu tähän.


armaspotret
A.Paskiainen
Tutkimusmatkailija

 Armaksen Plokiarkisto:

timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki


h albumit
HEMMO P
ALBUMIT

punakirja
PUNAINEN
KIRJA

ploki
PASKIAISEN
PLOKI

juttu
PASKIAISEN
JUTTULOORA

räyhä
ALIK.
RÄYHÄLÄ

touho
ARMAS-SEDÄN
TOUHUTARHA

muut
MUUT
MUUThemmopaskiainen AVE