hpotsa
plokiotsake
rakakuun ploki
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki

- KESÄKIRJAT : SATUJA JA KOVAA TIEDETTÄ 2 -

Seuraavaksi huippusuositussa Kesäkirjat-sarjassa vuorossa lisää kesäsatukirjoja. Kuluneena vuonna on taas ilmestynyt saduttain uusia satukirjoja, joiden joukosta on nyt valittu innovatiisimmat sadut eli ne joissa satu- ja tiedemaailma paiskaavat kättä. Hämärän peittoon tosin jää onko kyseessä enemmän tieteellisestä satuilusta vai satuilevasta tieteestä. Mutta niin tai näin, naperokansa on valintansa tehnyt:


aatami
Aatami pohti ja pohti, kunnes alkoi jo olla ihan solmussa, mutta sitten...


PRINSSI AATAMI JA KOLME HOMINIDIPRINSESSAA, TUTKIELMA LUONNOVALINNASTA EVOLUUTIOPROSESSISSA


Tieteellisessä sadussa "Prinssi Aatami ja Kolme Hominidiprinsessa" on kyse mitä arkaistisimmasta luonnonvalinnasta. Prinssi Aatamin valinnasta ja syy- ja seuraussuhteista ihmisen evoluutioprosessissa. Prinssi Aatamilla on kolme vaihtoehtoa jatkaa ihmisapinoiden sukua. Hominidiprinsessa Maija on tuhti ja voimakas. Hän kykenee repimään maasta puita juurineen ja viskelemään tieltään vaivatta kymmenkiloisia kivenmurikoita. Hominidiprinsessa Kaija on taas mestari slengailemaan puissa ja latvustoissa. Häneen verrattuna joku Tartsan on pelkkä statisti. Ja sitten on vielä Eeva. Hän on ruipelo, ei jaksa viskata edes pientä kiveä metriä kauemmaksi eikä kykene kipuamaan edes puun alimmalle oksalle. Prinssi Aatami pohtii, että ihmissuvun jatkamisen kannalta Maija tai Kaija olisivat evoluutiolliselta kannalta mitä otollisimmat vaihtoehdot. Mutta kun hän ajattelee, minkälaisia jälkeläisiä Maija tai Kaija saisivat, hän hieman kavahtaa. Se näky on suorastaan hieman pelottava. Ja niin sitten käy, että prinssi Aatamin pähkäiltyä aikansa luonnonvalintaa evoluutioprosessin näkökulmasta, päätyy hän ottamaan puolisokseen prinsessa Eevan ja heidän jälkeläisistään tulee homo sapiensseja. Aikanaan myös hominidiprinsessat Maija ja Kaijakin jatkavat tahoillansa sukua ja heidän jälkeläisistään tulee kaikenmaailman neandertaaleja ja kolttasaamelaisia. Näin on luonnonvalinta ihmiskunnan evoluutioprosessissa tehty ja homo sapiens-suku polkaistu alulle.

eevat
Aatami oli nyt valinnan edessä, uhkea Eeva, vaiko maskuliininen Maija, tai ehkäpä alkukantainen Kaija.

Lyhyt ote "Prinssi Aatami ja Kolme Hominidiprinsessaa"-sadusta:

...Prinssi Aatami tarkasteli käsi poskella hominidiprinsessoja ja mietti ihmisen evoluutiota. Maija, joka muistutti DDR:läistä painonnostajaa ja jonka leuka puski tummaa sänkeä, sai kylmät väreet kulkemaan prinssin selkäpiissä. Kaija, joka toi mieleen enemmän Peppi Pitkätossun Herra Tossavaisen kuin ihmisapinan ja jonka kädet olivat muuta ruumista pidemmät seurauksena jatkuvasta puissa slengailusta, aiheutti prinssille vatsanväänteitä. Tässäkö olivat vaihtoehdot. Ai niin, olihan hän unohtanut Eevan. Eeva, jolla oli täyteläiset rinnat, kapea uuma, säihkyvät sääret, pitkät vaalet luonnonkiharat hiukset ja joka näin ollen siis muistutti mitä vähimmässä määrin naispuolista ihmistä. Harmi.
- Eeva, mitä tekisit, jos metsässä tulisi vastaasi sapelihammastiikeri? Prinssi Aatami kysyi.
Eeva lopetti kynsiensä viilaamisen, tuijotti hetken mietteliäänä eteensä jonnekin tyhjyyteen ja vastasi:
- Kirkuisin. Pohti vielä hetken, ennenkuin jatkoi kynsiensä viilaamista  ja totesi olkapäitään kohauttaen:
- Ja ehkä pyörtyisin.
Maija ja Kaija röhähtivät räkättävään röhönauruun.
Aatami ajatteli: Heidät nähdessään sapelihammastiikeri olisi se joka alkaisi kirkumaan ja pyörtyisi...

Lisää tieteellistä satuilua ensi kuussa...

armaspotret
A.Paskiainen
Satutiedesetä
 Armaksen Plokiarkisto:
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki


h albumit
HEMMO P
ALBUMIT

punakirja
PUNAINEN
KIRJA

ploki
PASKIAISEN
PLOKI

juttu
PASKIAISEN
JUTTULOORA

räyhä
ALIK.
RÄYHÄLÄ

touho
ARMAS-SEDÄN
TOUHUTARHA

muut
MUUT
MUUThemmopaskiainen AVE