hpotsa
plokiotsake
shyyskuun ploki
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki

- KESÄKIRJAT-EXTRA : SATUJA JA KOVAA TIEDETTÄ 4 -

Kesä on ohi ja syksy on jo ovella. Mutta vielä ei heitetä hyvästejä menneelle kesälle. Kesäkirjat-extrassa käydään läpi loppuja tieteellisiä satukirjoja tai satuilevia tiedekirjoja. Ihan miten vain. Naperokansa on valintansa tehnyt. Jälleen kerran:

KULLIVERIN MATKA MILLIPUTTIEN MAAHAN, TUTKIELMA NANOTEKNIIKASTA JA MILLIPUTEISTA

"Kulliverin matka Milliputtien maahan"-kirjassa nanotieteiden maisteri K.Kulliveri tekee matkan milliputtien maahan Nanolandiin. Tosin milli on milliputtien kohdalla liioittelua, sillä itseasiassa milliputit ovat vain nanomillin korkuisia eli toisin sanoen kuten jokainen lapsikin tietää siis millimetrin miljoonasosan kokoisia. Milliputtien maassa Kulliveri kohtaa kaikenlaisia nanojuttuja, kuten esimerkiksi nanohiukkasia, nanopartikkeleita ja nanokanoja, jotka munivat nanomunia. Palattuaan takaisin milliputtien maasta, kaikki tietysti nauravat maisteri Kulliverin nanojutuille. Varsinkin niille nanomunille. Mutta kuten jokainen naperokin tietää, molekulaarinen nanoteknologia on tulevaisuutta.
nanokirja
Kulliverin matka Milliputtien maahan on kasvavan nanokirjallisuus-genren klassikko.Kirja jota ei malta laskea käsistään hetkeksikään ja jos malttaa ei sitä todennäköisesti enää löydä.


KERSANTTI LUMIKKI JA SEITSEMÄN KOMMANDOKÄÄPIÖTÄ, SOTATIETEELLINEN TUTKIELMA KÄÄPIÖKOMMANDOISTA

Satutieteellisessä sotatutkielmassa "Kersantti Lumikki ja seitsemän kommandokääpiötä" tarkastellaan nykyaikaista sodankäyntiä Kersantti Lumikin johtamasta seitsemästä kääpiökommandosta muodostetun sissipataljoonan näkökulmasta. Kersantti Lumikin kommandoryhmä on jonkinlainen sekoitus Yhdysvaltojen Delta Forcea, brittien Special Air Servicea, Venäjän Spetnaz Alfaa ja Pikku Kakkosen Kevätpörriäistä ja sissiryhmän toiminnan kautta tenavat saavat tuntumaa niin sotilasoperaatioihin kuin sotataktiikkaan ja sotastrategiaan. Kersantti Lumikin sissipartion muodostavat: Joukkueenjohtaja Kersantti Lumikki (Sergeant S.White),  Varajoukkeenjohtaja Viisas (commandodwarf Doc)doc, Tiedustelija Jörö (commandodwarf Grumpy)grump, Tarkka-ampuja Lystikäs (commandodwarf Happy)happy, Pomminpurkaja Unelias (commandodwarf Sleepy)sleepy, Taistelulähetti Nuhanenä (commandodwarf Sneezy)sneezy, Viestimies Ujo (commandodwarg Bashful)basful ja Laskuvarjohyppääjä Vilkas (commandodwarf Dopey)dopey.


PIENI RUMA FOTONINPOIKANEN ELI KVANTTIFYSIKAALINEN TUTKIELMA PERHEEN PIENEMMILLE

Kvanttitieteellinen satututkielma "Pieni ruma Fotoninpoikanen" alkaa sanoilla: Olipa kerran pieni ruma fotoninpoikanen...Sen jälkeen seuraakin yleistä suhteellisuusteoriaa, erityistä suhteellisuusteoriaa, kvanttigravikaatiota, dekoherenssiä, interferenssiä, Planckin vakiota, Schödingerin yhtälöä, Heiselbergin epätarkkuusperiaatetta, Comptonin sirontaa ynnä muuta ynnä muuta, niin että kaikkein pienimmät vaippaikäiset saa olla tarkkana ettei fotonit ja protonit mene sekaisin. Tutkielman ydin on kuitenkin siinä että pieni ruma fotoninpoikanen huomaakin, ettei se olekaan mikään ruma pikku fotoni. On tullut vain hengailtua väärässä porukassa. Pieni ruma fotoninpokainen onkin bosoni, tarkemmin sanottuna Higgsin bosoni. Ja onhan bosoni ihan jotain muuta kuin fotoni. Ainaski Higgsin bosoni.
boson
Vaippaikäisen näkemys bosonista.

bosom
53 vuotiaan miehen näkemys aiheesta.

Kesäextra jatkuu ensi kuussa...armaspotret
A.Paskiainen
Tiedesatusetä

 Armaksen Plokiarkisto:
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki


h albumit
HEMMO P
ALBUMIT

punakirja
PUNAINEN
KIRJA

ploki
PASKIAISEN
PLOKI

juttu
PASKIAISEN
JUTTULOORA

räyhä
ALIK.
RÄYHÄLÄ

touho
ARMAS-SEDÄN
TOUHUTARHA

muut
MUUT
MUUThemmopaskiainen AVE