Armas Von Bach

PUNAINEN TRAKTORI

”Novaja Zemlja” eli suomeksi ”Punainen Traktori” on klassikko neuvostoajalta. Elokuva alkaa noin tunnin mittaisella kohtauksella, jossa koivun oksat heiluvat tuulessa ja Tatjana huiskuttaa huiviaan. Sitten alkaa tapahtua: Noin kolme tuntia myöhemmin Tatjanan huivi vaihtuu moottorisahaan ja koivun oksat saavat kyytiä. Neuvostoaika alkaa! Sitten seuraa neljä tuntia kestävä Isänmaallinen ylistys. Ja elokuvan lähestyessä loppua, elokuvan mestariohjaaja Sergei Einstein, mestarikuvaaja Sergei Zweistein ja mestarilavastaja Sergei Dreistein saavat joukko-orgasmin ja filmin loppuspektaakkeli (kestoltaan noin viisi ja puoli tuntia) onkin sitten yhtä Neuvostoilotulitusta. Lopputeksteistä (kestoltaan kuusi viikkoa) saamme huomata että elokuvan mestarillisesta musiikista vastaa luonnollisesti itse mestarissäveltäjä Sergei Roskakovits.

Seuraavassa pieni (2,3 tuntia) ääninäyte elokuvasta:

TATJANA: Sergei, kunpa voisimme olla aina näin. Pidellä toisiamme kädestä ja kuunnella toveri Krutovin puhetta viidennessä puoluekokouksessa.
SERGEI: Tatjana, oletko unohtanut jo neljännen puoluekokouksen ja toveri Petrovin puheen porvariston rappiosta.
TATJANA: En tietenkään, Sergei. Viides puoluekokous on vain tehnyt minut niin onnelliseksi. Kaikki nämä puheet imperialismin tuhosta ja kapitalismin kukistumisesta ja proletariaatin lopullisesta voitosta. Kaikki on vain niin ihanaa, Sergei!
SERGEI: Kuuntele, Tatjana. Nyt toveri Makarov nousee puhujakorokkeelle!
TATJANA: Oi Sergei, kunpa hän puhuisi taas siitä kuinka kulakit hirtetään ja luokkaviholliset ammutaan.
SERGEI: Tatjana, katso minua silmiin ja vastaa. Rakastatko sinä Neuvostoliiton kommunistista puoluetta?
TATJANA: Rakastan, Sergei, rakastan!!!

Punainen Traktori on elokuva, jonka jokaisen olisi nähtävä ainakin kerran elämässään. Nukahtamatta. Viisi tähteä ja sirppi.

Elokuva on kuvan elo.

Armas von Bach

Armas Von Bach

LIMAISET NAISET RANNALLA

Uutta suomalaista elokuvaa edustaa filmi ”Limaiset naiset rannalla”, jossa joukko nuoria naisia örveltää rannalla juoden, naiden ja sikaillen. Leffan juoni on brutaalin yksinkertainen: Välillä kilpaillaan siitä, kuka nai rumimman miehen kanssa, välillä kisataan kuka töräyttää mojovimman pierun. Ja sitä rataa. Ja luonnollisesti kun kyse on suomalaisesta nykyelokuvasta, on elokuva imenyt vaikutteita ties mistä. Eniten kuitenkin ilmeisesti olutkorista. Vaikka leffa onkin pääasiassa sekava, löytyy siitä selviäkin kohtauksia: Lähinnä silloin kun elokuvan tyttöporukka toikkaroi ympäripäissään. Lopussa elokuva muuttuu jonkinlaiseksi selviytymistarinaksi, kun pelkissä bikineissä kekkuloivat limaiset naiset koittavat pärjätä rannalla talven yli.

elokuvajuliste

Seuraavaksi ääninäyte elokuvasta:

KIKKA: Onks kukaa miettiny niinku mikä on niinku elämän tarkoitus?
MIRKKU: Ai niinku minkä värisii bikineitä niinku käyttää?
KIKKA: Ei ku niinku siis miks niinku ollaan?
MIRKKU: Ai niinku miks niinku ollaan täällä niinku biitsillä?
KIKKA: Ei ku niinku miks niinku ollaan niinku olemassa?
MIRKKU: Ai niinku miks niinku ollaan niinku olemassa niinku biitsillä niinku bikineissä?
KIKKA: No niinku just niin!
MIRKKU: En mä niinku tiiä, se vaan on niinku niin.

Limaiset naiset rannalla ei ehkä ole elokuva, joka on pakko nähdä, mutta se on elokuva, joka on pakko haistaa. Viisi tähteä.

armas von bach

Armas von Bach

elokuvakriitikko