Tänään Luin

TED BUTCHER

KOVA EVANKELIUMI

ELI TOISENLAINEN NÄKEMYS UUDEN TESTAMENTIN AIKAAN

Ted Butcher tunnetaan kirjoista, joissa nyrkit heiluu ja veri roiskuu. Ja niin roiskuu veri myös Ted Butcherin actionia ja raamatuntutkimusta yhdistävässä teoksessa kun Jeesusta ruoskitaan oikein olan takaa. Ja Butcherin evankeliumissa Pietari ei tyydy sivaltamaan vain yhdeltä roomalaiselta korvaa irti, vaan korvat lentelee kokonaiselta legioonalaisarmeijalta. Jeesuksella onkin täysi työ palautella korvia niiden oikeille omistajilleen. Ja kun Jeesus ajaa riivajahenget sikoihin seuraa siitä helvetinmoinen kalabaliikki. Ennenkuin Jeesus saa ajettua pillastuneet siat mereen, ehtivät riivaajasiat kylvää sellaista kauhua ihmisten keskuudessa, että sellaista on koettu vain Danten helvetissä ja Ted Butcherin aikaisemmassa tuotannossa. Ja kuten asiaan kuuluu, Butcherin Kovassa Evankeliumissa myös Jeesuksen misu Maria Magdaleena on kova mimmi, joka muistuttaa enemmän Lara Croftia kuin Pyhää Birgittaa.

Yksi haasteellisimmista asioista kirjallisuudessa on kuvailla veren roiskahtelua ja luiden pirstoitumista…

Ted butcher

Enempää juonta paljastamatta seuraavassa lyhyt näyte evankeliumista Ted Butcherin mukaan:

”Tapahtui niinä päivinä että Jeesus pudotti kahdella napakalla judopotkulla ja muutamalla tarkkaan tähdätyllä karateiskulla kuusi legioonalaista kanveesiin.
– Holy Shit!, Pietari huudahti hämmästyneenä, sillä hän ei ollut ennen nähnyt tällaista ihmetekoa.
Mutta roomalaiset napisivat edelleen.
Jeesus hieroi nystyröitään ja tarkasteli roomalaissotilaita.
– No, kuka teistä lälläripojista uskaltaa heittää ensimmäisen kiven?
Roomalaiset katselivat toisiaan ja puikkivat sitten yksi toisensa jälkeen käpälämäkeen.
– Sinä olet totisesti kingi, Pietari totesi ja taputti Jeesusta olalle.
– Sinäpä sen sanoit, Jeesus vastasi ja heitti jonnekin yläilmojen suuntaan yläfemmat.”

Kirjan mukaan on tehty myös HÖBÖ Netplöts-TV-sarja:”Jesus Christ, Passion and Fury; Hard Boiled Testimony”. Kohtaus kaudelta 8 episodi 24.

Butcher todistaa, että evankeliumin ilosanomaa voi levittää vähän ronskimmallakin tavalla. Eli turpaan ja Hallelujaa.

Tavalliset lukijat kertovat:

Ted Butcher jatkaa siitä mihin Johanneksen ja Coppolan Ilmestyskirjat jäivät.

William Booth, Hadley Wood

Ted Butcher on kognitiivista uskontotiedettä parhaimmillaan.

John Wayne, Los Angeles

Paras kirja sitten Rambon.

Paavi Benedictus XIV

A.Paskiainen
Lukutoukka (Larva legere)

Tänään Luin

Menestyskirjaan perustuva hittimusikaalielokuva ja Broadwaymusikaali.

BARBARA FARTLAND: VIISAS SYDÄN

ELI TUTKIELMA HOMO SAPIENSIN EVOLUUTIOSTA

Huikean menestyksen dinosaurusten elämästä kertovalla tieteisviihdekirjallaan Sydänten Jättiläiset saavuttanut Barbara Fartland on tarttunut rohkeasti seuraavaan aiheeseen, jossa Fartland mestarillisella otteellaan käy läpi ihmisen evoluutiota. Jäljittelemättömällä tyylillään Barbara Fartland tekee selkoa ihmiskunnan evuluutiollisesta historiasta Mioseenikauden alkupuolelta eläneistä varhaisista ihmisapinoista aina Myöhäispleistoseeniselle aikakaudelle, jolloin nykyihminen Homo sapiens kehittyi. Ja vaikka kyseessä onkin noin 25 mijoonan vuoden aikajakso, niin Barbara Fartlandin matkassa aika rientää kuin Pterosauruksen siivillä. Huikeilla tieteellisillä päätelmillään Barbara Fartland tekee lukijoilleen selväksi miksi ihmisapinasta tuli pystykävelijä, kuinka apinaihmiset ottivat tulen käyttöön, miten apinaesi-isämme valmistivat kiviesineitä ja kuinka esi-isäapinoidemme verbaalinen kommunikointi alkoi. Ja kaiken tämän tieteellisen analysoinnin rinnalla kulkee sydäntä riipaiseva tarina H.Sapiens perheestä ja varsinkin siitä mitä tapahtuu kun perheen tytär rakastuu naapurin neandertaaliin. Seuraavassa pieni ote siitä, kun isä Sapiens pitää tyttärelleen vakavahenkisen puhuttelun siitä miksi ei ole suotavaa että hyvämaineisen H.Sapiens perheen jälkeläinen heilastelee jonkun neandertaalilaisen tapaisen kanssa:

Isä Sapiens sytytti kivipiippunsa ja tarkasteli tytärtään alta kulmiensa. Hetken piippuaan polteltuaan sanoi lopulta:
- Tyttäreni, voi rakas sapienstyttäreni, onko perää niissä  puheissa että että meidän tytär riiustelee neandertaalilaisklopin kanssa.
Tytär painoi punastuneet kasvonsa alas, mutta pyyhki sitten pitkät vaaleat hiuksensa kasvoiltaan ja nosti uhmakkaasti päätään ja vastasi isälleen:
- Mutta olimmehan mekin joskus aiemmin vain jotain Homo erectuksia.
- Vaiti, äiti Sapiens huudahti. - Siitä ei ole mitään tieteellistä evidenssiä. Nyt kuuntelet mitä isällä on sanottavana!

Barbara Fartlandin kirja antaa monta vastausta niin ihmisen evoluutioon liittyviin kysymyksiin kuin siihen pääseekö nendertaalilaiskloppi tuikkaamaan geeniperimäänsä nykyihmiseen. Barbara Fartlandin kirjan myötä ihmisen esihistoria avautuu aivan ennennäkemättömällä tavalla.

Tavalliset lukijat kertovat:

Jopa parempi kuin Sydänten Jättiläinen!

Piispa Wilberforce, Dorking

Paleoantropologia on saanut uuden Prinsessan.

Mary Leakey, Nairobi

Vasta Barbara Fartlandin kirjan jälkeen uskallan tunnustaa että esi-isissäni on saattanut olla karvoja.

Jane Russel, California

Luen, siksi olen, olen, siksi luen.

Tuntematon lukija

Tänään Luin

harraskuu

KOLME ARKKITEHTIPOSSUA

TUTKIELMA ARKKITEHTUURISTA POSSUJEN NÄKÖKULMASTA

Yhyy, tänä vuonna ei tule Pulizer-palkintoa!

Tieteellisessä sadussa ”Kolme arkkitehtipossua” tarkastellaan arkkitehtuuria kolmen eri possun näkökulmasta. Sadussa kolme arkkitehtipossua esittävät kolme erillaista arkkitehtuurista ratkaisua. Yksi possu ottaa huomioon yhdyskuntasuunnittelun, toinen possu on perehtynyt rakennussuunnitteluun. Kolmannen possun pääpaino on arkkitehtuurin informaatiotekniikka. Asemakaava-, maisema- ja kaupunkiarkkitehtuuriakaan ei unohdeta. Mutta miten käy kun Iso Paha Byrokraatti puuttuu peliin. Kenen possun pystyttämä pysti jää pystyyn, kenen possun arkkitehtuurillinen kyhäelmä lentää taivaan tuuliin Ison Pahan Byrokraatin puhistessa. Onko se Veli Viulun, jonka talo on rakennettu modernisti risuista ja kepakoista. Vai Veli Huilun sorasta ja kurasta tehty futuristinen muinaishökkeli. Vai onko sittenkin arkkitehtikilpailun voittaja Veli Ponteva, jonka eko- ja decotalon rakentamisessa on otettu huomioon niin kestävä kehitys kuin ilmastonmuutos

Veli-Viulu seuraamassa rakennusprojektinsa viimeistelyä.
Veli-Huilu esittelemässä futuristisen hökkelinsä pienoismallia.
Veli-Pontevan talo, jossa on otettu huomioon toimiva ilmastointi ja homevapaa elinympäristö.

Lyhyt ote ”Kolme Arkkitehtipossua”-sadusta:

Iso Paha Byrokraatti eli tuttavallisemmin Iso-PB puhisi ja tuhisi. Jos talon sisässä kyyhöttävä Possu-Veli olisi ollut ”Tintti”-sarjakuvien kapteeni Haddock, olisi se mylväissyt Iso-PB:lle että ”Myrsky ja mylväys!” ja käskenyt mokoman ektoplasman ja bassibasuukin painumaan huitsin nevadaan. Mutta koska se oli vain pikku arkkitehtipossu, se vain vikisi ja heilutti rakennuspiirustuksiaan yrittäen Iso PB:een hyväksymään ne. Täynnä byrokraattista kiukkua Iso-PB riuhtaisi piirustukset possun kädestä ja söi ne.
– Yhyy, tänä vuonna ei tule Pritzker-palkintoa, Possu-Veli totesi surkeana.

A.Paskiainen
Satutiedesetä