Seuraavaksi huippusuositussa Kesäkirjat-sarjassa vuorossa kesäsatukirjat. Kuluneena vuonna on taas ilmestynyt saduttain uusia satukirjoja, joiden joukosta on nyt valittu innovatiisimmat sadut eli ne joissa satu- ja tiedemaailma paiskaavat kättä. Hämärän peittoon tosin jää onko kyseessä enemmän tieteellisestä satuilusta vai satuilevasta tieteestä. Mutta niin tai näin, naperokansa on valintansa tehnyt:
PRINSESSA RUUSUSEN UNI ELI TIETEELLINEN TUTKIELMA MIKSI PRINSESSA RUUSUNEN NUKKUI SATA VUOTTA
Prinsessa Ruusunen-tiedesadussa tarkastellaan syitä, jotka johtivat Prinsessa Ruususen satavuotiseen nukahtamiseen. Yhtenä vaihtoehtona esitetään, että sadun paha haltijatar Pahatar (Maleficent) olisi vaivuttanut Prinsessa Ruususen uneen anestesian avulla. Nukutusaineena olisi käytetty reilua annosta eetteriä, ketamiinia, fluraania. Toinen vaihtoehto on, että Prinsessa Ruusunen olisi sairastunut narkolepsiaa eli nukahtelusairautta. Sata vuotta kestävä nukahtaminen ei kuitenkaan ole tieteelliseltä näkökulmasta varteenotettava vaihtoehto. Myös se oletus, että Pahatar olisi aiheuttanut Prinsessa Ruususelle jonkinlaisen katalepsisen kohtauksen, toisin sanoen eräänlaisen lihasten jännitystilan ei kuulosta uskottavalta. Sille että Prinsessa Ruusunen tai joku muu kykenisi makaamaan sata vuotta paskanjäykkänä ei ole tieteellistä näyttöä. Tieteellisessä sadussa ”Prinsessa Ruususen Uni” käydään läpi muitakin vaihtoehtoja, mutta sen, varsinkin satujen nuorimpien lukijoiden esittämän hypoteesin, että Prinsessa Ruusunen olisi nukahtanut yksinkertaisesti unitautiin satututkielma ”Prinsessa Ruususen Uni” tyrmää yksiselitteisesti. Jokainen vähänkin lääketieteeseen perehtynyt naperokin tietää että Unitauti eli Afrikkalainen Trypanosomiaasi ei voi tulla kyseeseen. Tällä trypanosoma brucei-loisen aiheuttamalla Afrikassa esiintyvällä taudilla ei ole mitään tekemistä nukkumisen kanssa. Jos Prinsessa Ruusunen olisi sairastanut kyseistä sairautta, ei häntä olisi pystytty herättämään sadankaan vuoden kuluttua. Kuolleilla kun ei ole tapana heräillä.
Japanilaisessa esikouluikäisille lapsille tarkoitetussa animesarjassa
someseuraajansa menettämisestä masentunut prinsessa
viettää 100 vuotta terapiassa.
Uljas prinssi on muuttunut Bemarilla kaahailevaksi psykoterapeutiksi…
Lyhyt ote sadusta ”Prinsessa Ruususen Uni”:
...Prinsessa Ruusunen eli monien muiden prinsessojen tapaan huoletonta elämää. Hänen elämänsä suurin huolen aihe oli lievä acne vulgaris. Pahattarella, pahalla haltijattarella asiat olivat sen sijaan toisin. Hän kärsi vaikeista elämänolosuhteista, vainoharhoista, dissoatiivisesta identiteettihäiriöstä, sadistisesta persoonallisuushäiriöstä, paranoidisesta skitsofreniasta, bipolaarisesta mielilalahäiriöstä, raivopuuskasyndroomasta, posttraumaattisesta stressihäiriöstä, dissoatiivisesta identiteettihäiriöstä, monomaniasta, kaamosmasennuksesta, anoreksiasta, bulimiasta, ummetuksesta ja virtsankarkailusta. Pahatar, paha haltijatar purki pahaa mieltään hyveelliseen Prinsessa Ruususeen. Lyhyesti todettuna: Kun paha Pahatar tapasi hyvän Prinsessa Ruususen oli pahalla Pahatteralla pahat mielessä…
…Pahatar taas on puolestaan sadistinen vankimielisairaalan
johtajatar. Sepukuda kekkodeitu nakatamida arigusi torstaisin
klo 18.00 Sapporon TV:n Pikkukakkosessa.